9 Οκτωβρίου 2016

DIY - "Ασημένιος" καθρέφτης!

Το λοιπόοοοον... Έπεσε στα χέρα μου αυτός ο τεράστιος καθρέφτης και ανέλαβα να του αλλάξω τα φώτα. Δεν είχε βέβαια φώτα, οπότε του άλλαξα ότι βρήκα. Πιο συγκεκριμένα, είχε ένα κεντρικό τμήμα - καθρέφτη το οποίο περιβαλλόταν από μικρότερα κομμάτια καθρέφτη και όλο αυτό είχε γύρω του μια ξύλινη κορνίζα. Κοίτα να δεις τώρα τι μπορεί να κάνει, το μαγικό υλικό που λέγεται πολυουρεθάνη! Εκτός του ότι βγάζει από μέσα μου την ποιητική Φανή, μπορεί να κάνει εύκολα και γρήγορα μικρά θαύματα! 
Θες να δεις πως?
Αρχικά το πλαίσιο του καθρέφτη (το τμήμα έξω από το χρυσό μεταλλικό πλαίσιο) ήταν κάπως έτσι.


Είχε μικρότερα κομμάτια καθρέφτη, κάποια τμήματα που τα έξτρα καθρεφτάκια είχαν ξεκολλήσει και μια σχετικά λεπτή, ξύλινη κορνίζα. Μια πρώτη σκέψη ήταν να ντυθεί όλο το πλαίσιο με ύφασμα, αλλά δεν είχα καταλήξει στο πως θα στερέωνα το ύφασμα επάνω στον καθρέφτη. Έτσι αποφάσισα να χρησιμοποιήσω μια παλιά μου γνώριμη, με την οποία κάποτε είχα φτιάξει τον κορμό ενός δέντρου. Την πολυουρεθάνη! Την πήρα από το μαγαζί της γειτονιάς που πουλάει εργαλεία, χρώματα και άλλα τέτοια παιχνίδα. Η πολυουρεθάνη φουσκώνει μόνη της, σαν φαρίνα ένα πράμα. Υπάρχει και σε σπρέι που δεν φουσκώνει. Εμείς θέλουμε αυτή που φουσκώνει! Με το σπρέι έριξα πολυουρεθάνη επάνω στα σημεία του πλαισίου που ήθελα να κρύψω.

Παράλληλα, με μια σπάτουλα άπλωνα τον αφρό ώστε να πάει παντού. Αν αποφασίσεις να το κάνεις, μη φοβηθείς να πασαλείψεις τον αφρό παντού. Αρχικά θα φαίνεται ότι χάνει το σχήμα του, αυτό το φουσκωτό και αφράτο σχήμα που έχει μόλις βγαίνει από το σπρέι. Αν σε κάποια σημεία μου φαινόταν ότι είχε ελάχιστο αφρό, απλά συμπλήρωσα μια επίσης ελάχιστη ποσότητα. Άφησα τον αφρό να φουσκώσει και να στεγνώσει ένα ολόκληρο βράδυ. Και το πρωί κάλυψα με σακούλες και χαρτοταινία το κεντρικό τμήμα του καθρέφτη για να προχωρήσω στο βάψιμο!

Μυστικό για να πετύχει το βάψιμο: η σωστή κάλυψη του καθρέφτη. Πρέπει η χαρτοταινία ή όποια ταινία χρησιμοποιήσεις για το "μασκάρισμα", να κολλήσει πολύ καλά στον καθρέφτη ώστε να μην κυλίσει το χρώμα κάτω από την ταινία. Σε αυτό το σημείο θα βοηθήσει να την πατήσεις με το νύχι ή με ένα στρογγυλό μαχαιράκι (για να μη σκιστεί). Και έπειτα βάφεις άφοβα! Κάτω από τον καθρέφτη είχα βάλει βέβαια απλωμένες χαρτόκουτες γα να μην λερώσω το πάτωμα. Και η βαφή με το σπρέι, όπως φαντάζεσαι, θα πρέπει να γίνει σε εξωτερικό χώρο.

Εγώ χρησιμοποίησα ένα σπρέι σε μεταλλικό ασημί χρώμα που είχα πάρει από το παιχνιδάδικο της γειτονιάς (είπαμε, αυτό που πουλάει χρώματα, εργαλεία κ.λπ). Είχα ζητήσει ένα σπρέι για να βάψω μεταλλικά καπάκια από βαζάκια. Το ίδιο έβαλα και στην πολυουρεθάνη και δούλεψε μια χαρά!

Να το αποτέλεσμα!  

Άλλο ένα μυστικό που θα πρέπει να θυμηθείς: πριν ξεμασκάρεις, δηλαδή πριν αφαιρέσεις τις ταινίες, τις σακούλες, τα χαρτιά ή ότι έχεις χρησιμοποιήσει για να καλύψεις το κεντρικό τμήμα του καθρέφτη, δες προσεκτικά την πολυουρεθάνη από όλες τις πλευρές. Επειδή το αποτέλεσμα είναι αρκετά ανάγλυφο, ενδέχεται κάποια σημεία να έχουν ξεφύγει από το βάψιμο.

Ελπίζω οι οδηγίες μου να σου φανούν χρήσιμες σε διάφορες κατασκευές!
Φανή :)

8 σκέψεις... η δική σου?

  1. Πολύ εντυπωσιακό το αποτέλεσμα.
    Σαν να είναι γλυπτό.
    Να είσαι καλά και να περνάς ακόμη καλύτερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, πράγματι το τελικό αποτέλεσμα, χωρίς ιδιαίτερο κόπο, δείχνει πολύ δουλεμένο, σαν γλυπτό. Αλλά την πολύ δουλειά την έχει κάνει μόνη της η πολυουρεθάνη!

      Διαγραφή
  2. Ποιος να φανταζοταν οτι αυτος ο τοσο εντυπωσιακος καθρεπτης ειναι φτιαγμενος απο πολυουρεθανη;;πολυ εφευρετικο!!μπραβο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε! Και ένα ακόμα καλό, που δεν το έγραψα παραπάνω, είναι ότι η πολυουρεθάνη δεν προσθέτει καθόλου βάρος. Έτσι, ο ήδη αρκετά βαρύς καθρέφτης, ξανακρεμάστηκε κανονικά όπως πριν!

      Διαγραφή
  3. χαίρομαι που εκτός από τακτικός και δημιουργικός άνθρωπος αποδεικνύεσαι και υπεύθυνη "μανούλα".. ελπίζω για σένα και το "παιδί" σου τα καλύτερα!!

    ดูหนังออนไลน์

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΕΧΩ ΠΑΘΕΙ ΠΛΑΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ...ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΩ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΑΥΤΟ ΣΕ ΞΥΛΙΝΗ ΚΟΡΝΙΖΑ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξύλινη ήταν και η δική μου κορνίζα! Απλά κάλυψα και κομμάτια με καθρέφτη. Καλή επιτυχία!

      Διαγραφή
  5. Ξύλινη ήταν και η δική μου κορνίζα! Απλά κάλυψα και κομμάτια με καθρέφτη. Καλή επιτυχία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

για πες!